Kup w przeciągu:

Odmiany Oliwek

Arbequina


Nazwa pochodzi od miasta Lleida, Arbeca. Daje bardzo płynny i słodki olej, w którym prawie nie wyczuwa się gorzkich ani pikantnych posmaków. Oliwki są małe, ale bardzo cenione ze względu na wczesną produkcję, średni okres dojrzałości w połowie listopada, wysoką produktywność i dobry plon oliwy, około 20,5% oliwy, co stawia je wśród odmian o najwyższym procencie ekstrakcji oliwy. To oleje o owocowym zapachu z aromatami zielonych pomidorów i ziół, bardzo roślinne. Oleje o harmonijnych cechach, miękkie, lekkie, delikatne, słodko migdałowe i prawie zawsze o aromacie dojrzałych owoców (przecier owocowy i jabłkowy), z którego czasem wydobywają się egzotyczne aromaty. Jednak jest też rodzaj zielonego oleju owocowego, lekko gorzkiego i pikantnego oraz dość słodkiego.

 

Cuquillo

Jest to najbardziej rozpowszechniona odmiana drzewa oliwnego w regionie Murcji, zajmuje około 70% powierzchni. Jest to odmiana rustykalna, doskonale przystosowana do gleb wapiennych i suszy. Nadaje specyficznym właściwościom organoleptycznym, w wyniku, których oliwa ma wyjątkową jakość, z owocowymi zielonymi lub dojrzałymi oliwkami, w zależności od stanu owoców, począwszy od typowego zapachu Cuquillo  gdzie można wyczuć aromaty zielonych owoców, takich jak banan i pomidor, oprócz orzechów, szczególnie migdały. Prezentuje słodki smak, lecz nie wyklucza się wykrycia gorzkich i pikantnych przyjemnych smaków.

 

Picual

Jest to najliczniejsza odmiana w Hiszpanii i na świecie. Jej olej jest bardzo ceniony za wysoką stabilność (odporność na utlenianie). Najważniejsza odmiana, która stanowi 20% pól oliwnych na świecie i 50% w Hiszpanii. Picual cechuje się wysoką produktywnością, a owoce charakteryzują się wysokim plonem oleju, wysoką stabilnością i wysoką zawartością kwasu oleinowego.

 

 

 

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium